Haarlems Dagblad - door Paul Lips
Feestelijk smullen in de zon
VIJFHUIZEN - Niet alleen inowners van het dorp, maar ook bezoekers van de regio hebben zaterdag genoten van Vijfhuizen Culinair. Heerlijke proeverijtjes werden gecombineerd met een verkoelend drankje op het zo
Haarlems Dagblad - door Wessel Mekking
Ook Culinair in Vijfhuizen
VIJFHUIZEN - Vijfhuizen beleeft zaterdag 20 juni een nieuw evenement: Vijfhuizen Culinair. Zes restaurants presenteren die middag tussen 15.30 en 23 uur hapjes rond het prieel in het centrale park van het dorp.
Restaurants presenteren
zich bij prieel in dorpshart
De organisatie van Vijfhuizen Culinair is in handen van vier jongeren uit Vijfhuizen. Joris van der Kleij (21) kondigde het festival al aan en samen met dorpsgenoten Deborah den Butter (20), Bo Blankert (21) en Stijn van den Boogaard (21) is het gelukt om hun plan te realiseren.
Van der Kleij had oorspronkelijk echter een andere locatie op het oog: Park Vijfhuizen. Dat is net aangelegd en ligt er nogal kaal bij. Daar had Van der Kleij Vijfhuizen Culinair gedacht. ,,Later vroegen we ons af: is dat park wel geschikt voor zo’n evenement? Het ligt aan de rand van het dorp, is onbekend, staat niet symbool voor Vijfhuizen en het is te groot’’, aldus Van der Kleij.
Dorpshart
Al pratende kwamen ze bij het prieel uit dat bij het kruispunt Vijfhuizerweg-Spieringweg staat. ,,Dat is het dorpshart, het is knus, iedereen kent het, het ligt beschut en is goed geschikt voor een evenement als Vijfhuizen Culinair.’’
De vier jongeren, allen actief in de horeca, wisten zes restaurants te strikken. ,,Sommigen zeiden ’nee’, anderen hebben al een evenement die dag. Maar met deze zes zijn we erg blij.’’ Zij krijgen elk een pagodetent in het park om hapjes te maken.
Chic, maar wel
laagdrempelig
Het publiek kan centraal in het park eten aan een collectieve zitgelegenheid. ,,De restaurants presenteren elk zes hapjes van vier tot zeven euro. Zo blijft het betaalbaar. We willen een chic culinair evenement, maar wel laagdrempelig’’, zeggen Van der Kleij en Stijn van den Boogaard. Er komen activiteiten voor kinderen en live muziek.
Cateringbedrijf Smoking Barbecue, restaurant De Drie Gemalen van de golfbaan in Cruquius en de Vijfhuizense restaurants Alberto’s, De Koperen Hemel, Graanpakhuis en Kunstfort Vijfhuizen presenteren zich. De bar wordt door de jongeren zelf bemand. ,,We weten niet hoeveel mensen er gaan komen en hoe de omzet zal zijn. Daarom doen we het dit eerste jaar zelf. Dat levert inkomsten op en we hopen er budget aan over te houden voor Vijfhuizen Culinair 2016’’, aldus Van der Kleij en Van den Boogaard.
Dorpsvereniging
De 100-jarige dorpsvereniging werkt samen met de jongeren. ,,De dorpsvereniging wilde ook iets met muziek, hapjes en drankjes doen, maar dat wisten we niet van elkaar. Toevallig is mijn buurman voorzitter van de dorpsvereniging en we kwamen hierover in gesprek’’, vertelt Van der Kleij. Daar is een samenwerking uitgerold. Zo heeft de dorpsvereniging de evenementenvergunning aangevraagd.
,,Voor ons is de samenwerking een mooie springplank dit eerste jaar. We kunnen elkaar versterken’’, stellen Van der Kleij en Van den Boogaard. ,,Het leeft in het dorp. Je hoort iedereen erover.’’ Via Facebook verspreidt het nieuws zich snel. In een week tijd hebben al tweehonderd dorpsgenoten aangegeven naar Vijfhuizen Culinair te komen. De organisatie heeft op één omstandigheid geen invloed op 20 juni: het weer.